WordPress и математически формули

24 окт.

Математиката и компютрите се „карат“ от край време. Вярно, не е сложно да напишеш 1+1=2, но в мига, в който решиш, че трябва да използваш „сложни структури“ като дроби и гръцки букви и нещата загрубяват.

В последно време програмите за обработка на текст като Word и LibreOffice Writer започнаха да се осъвършенстват и да поназнайват малко математика, което е чудесно! Но ако се пробваш да публикуваш статия в интернет, обясняваща на дълго и широко някоя част от математическия анализ се вкарваш в големи филми.

Е аз реших, че точно това искам да направя! Да напиша статия на тема „Фурие анализ“ (скоро ще се появи). И се почна: как да покажа интеграл, или сума или степенуване?

Оказва се, че WordPress има плъгин и за това! И то не един! Избрах си един (MathJax-LaTeX) и сега ще напълня тази статия със сума си формули, само за да го пробвам. Тъй като съм запознат само с възможностите на редакторите като „MS Word“ & „LibreOffice Writer“ смятам, че ще е много забавно!

Като за начало искам да напиша някоя проста формула:

$$E=mc^2$$

Яко, а? А дали може да се напише стойността на някоя физична константа с новата ми играчка?

$$\hbar=\frac{h}{2\pi}$$

$$\hbar=1.054571726(47) \times 10^{-34} J\cdot s$$

Добре, остава това чудо да се справя с интеграли и диференциали и ще го обявя за жестоко!

$$ \int_0^1 x\,dx=\frac{1}{2}x^2|_0^1 = \frac{1}{2} $$

Впечатлен съм! А фактът, че всъщност библиотеката в основата на плъгина (MathJax) не използва изображения за формулите, а маркъп, засилва това чувство! Ако не знаеш как да накараш MathJax да покаже точния символ, само трябва да намериш някъде из интернет подобна формула и да кликнеш върху нея с десния бутон. От там нататък всичко изглежда тривиално.